Pumas, Panthers & Cougars: Fakta Om Amerikas Store Katte

{h1}

Puma, panter, pung og bjerg løve er forskellige navne til samme art af stor kat, der kan findes fra canada til sydspidsen i sydamerika.

Puma er den store kat i Amerika. På et tidspunkt varierede det fra Yukon i Canada til Magellans Straat på spidsen af ​​Sydamerika. Fordi disse katte blev fundet på så mange steder, havde lokale stammer eller opdagelsesrejsende deres eget navn for de store katte, herunder cougar, bjerg løve, Florida panter og catamount.

Faktisk er der mere end 80 navne til pumaen, flere navne end noget andet dyr, ifølge bogen "Cougar: The American Lion" af Kevin Hansen. Det er vigtigt at bemærke, at pumas er ikke bobcats, lynxes, jaguarer, cheetahs eller leoparder.

Typisk kan pumas identificeres af en brunbrun eller lidt gul pels, rund ansigt, lang hale og oprejst ører. Voksne hanner vokser til 6 til 8 fod (1,8 til 2,4 meter) lange og kvinder gennemsnit 5 til 7 fod (1,5 til 2,1 meter). Mænd vejer typisk 110 til 180 lbs. (50 til 82 kg) og kvinden 80 til 130 kg. (36 til 59 kg). En puma's hale er næsten lige så lang som hoved og krop kombineret.

Habitat & vaner

Pumas kan tilpasse sig en bred vifte af klimaer og levesteder. De findes i hele Mellem- og Sydamerika. I Nordamerika har jagen imidlertid reduceret deres rækkevidde til isolerede områder i Mexico, vestlige amerikanske vildmarksområder, sydlige Florida og sydvestlige Canada, ifølge Smithsonian National Zoological Park.

I modsætning til andre katte lever pumas ikke i pakker. De bor selv i store områder, som de markerer ved hjælp af urin eller afføring. Pumas er ensomme væsner af god grund. De har brug for jagtrum for at finde nok mad til at leve. Kun få pumas kan bo i en radius på 30 kvadratkilometer (78 kvadratkilometer).

Pumas er crepuskulære væsner. De jager i løbet af skumringen timer med solopgang og skumringen. Det lave lys skjuler dem fra deres bytte. Deres fremragende nattesyn giver disse rovdyr en klar fordel i disse tider.

Kost

Pumas jagter ved hjælp af stealth og styrke. For at dræbe deres bytte - normalt hjorte, elg eller elg - sniger puma sig bag det andet dyr og chomper derefter ned på byens hals med sine kraftige kæber. For at gøre drabet længere, skjuler det sit bytte fra andre dyr og spiser stykker af slagtekroppen i flere dage. En puma dræber typisk en hjorte hver 10-14 dage, ifølge Mountain Lion Foundation.

Pumas kan trække bytte flere gange deres vægt og får mulighed for at jage husdyr, såsom får, svin, heste og andet husdyr. De vil også spise små dyr som svampe, coyotes, kaniner, armadillos, capybaras, egern og vaskebjørne. Nogle pumas jager mere end andre. Patagoniske pumas dræber omkring 50 procent mere bytte end deres nordamerikanske kolleger, ifølge cougarbiolog Mark Elbroch.

afkom

Efter parring vil kvinden bære hendes unge i en svangerskabsperiode på 84 til 106 dage, ifølge University of Michigan Museum of Zoology. Derefter vil hun føde et kuld på en til seks unger. Disse unger er typisk dækket af pletter, der kan hjælpe dem med at blande sig med deres omgivelser. En kvinde vil have et kuld en gang hvert andet år.

En kvindelig bjerg løve fanget og collared i det vestlige Nevada for feltets del af undersøgelsen.

En kvindelig bjerg løve fanget og collared i det vestlige Nevada for feltets del af undersøgelsen.

Kredit: Jake Willers

Klassificering / taksonomi

Ifølge det integrerede taxonomiske informationssystem (ITIS) er taksonomien for pumas:

  • Kongerige: Animalia
  • Række: Chordata
  • klasse: Mammalia
  • Bestille: Carnivora
  • Familie: Felidae
  • genus: Puma (ændret i 1993 fra Felis)
  • Arter: concolor
  • underart: Seks underarter anerkendes: Puma concolor anthonyi, Puma concolor cabrerae, Puma concolor concolor, Puma concolor costaricensis (Costa Rica puma), Puma concolor couguar (Østlige puma) og Puma concolor puma.

Bevaringsstatus

Pumas var engang varieret fra Stillehavet til Atlanterhavet, men de blev elimineret fra det østlige Nordamerika inden for 200 år efter kolonisering, ifølge International Union for Conservation of Nature. I løbet af det 20. århundrede blev mange pumas dræbt i Midwest og østlige USA af landmænd og ranchere, der ikke kunne lide puma at stjæle deres husdyr. Som et resultat blev pumas næsten udslettet i disse områder.

Puma-befolkningen er ikke stigende, og flere bliver dræbt nu end nogensinde før på grund af ødelæggelse af habitat, trofæjagt, poaching, forgiftning og slidt af køretøjer på vejbaner ("road kill"), ifølge Mountain Lion Foundation.

Pumas er opført som "mindste bekymring" for udryddelse, fordi de er så udbredte, ifølge IUCN. Men de anses for at være faldende, og Florida Panther anses for truet, og i Brasilien betragtes pumas som "Near Threatened."

U.S. Fish and Wildlife Service lister Florida Panther, Costa Rica Puma og Eastern Puma som truet.

Pumas er en beskyttet art på mange områder, med jagt forbudt i mange sydamerikanske nationer. I USA er jagt lovlig i mange vestlige stater. Californien dog forbudt jagt i folkeafstemning i 1990. Jagtbestemmelser er på plads i Canada, Mexico og Peru.

Andre fakta

Pumas er ekstremt atletiske. De kan løbe op til 50 mph (80 km / t) og springe så højt som 15 fod (4,6 m).

Pumas brøler ikke.De bruger fløjter, skrig, squeaks og purrer til at kommunikere. At signalere til mænd, at hun er parat til at parre, vil en kvinde gnide mod træer for at forlade sin duft eller vil yowl højt, så de lokale mænd kan høre hendes opkald.

Selv om pumas er problemer for ranchere eller landmænd, har de en meget vigtig rolle i miljøet. De holder populationer af dyr lavere ned på fødekæden i kontrollen. Uden dem, for eksempel, kan de samme landmænd have deres afgrøder overskredet af sultne kaniner.

Andre ressourcer

  • National Geographic: Mountain Lion
  • Smithsonian National Zoo: Big Cat Facts
  • Mountain Lion Foundation
  • San Diego Zoo: Mountain Lion


Video Supplement: Difference Between Panther and Puma.




DA.WordsSideKick.com
All Rights Reserved!
Reproduktion Af Materialer Tilladt Kun Prostanovkoy Aktivt Link Til Webstedet DA.WordsSideKick.com

© 2005–2019 DA.WordsSideKick.com