Giant Panda Facts

{h1}

Kæmpe pandas er kendt for deres fluffy hvide og sorte pels, men der er mange andre interessante ting om dem, du måske ikke kender!

Giant pandas er bjørn, der er hjemmehørende i Kina, hvor de betragtes som en national skatt. Selv med denne ophøjede status er de store pandas truet: kun omkring 1.600 lever i naturen, ifølge International Union for Conservation of Nature (IUCN). Omkring 100 bor i zoologiske haver rundt om i verden.

Størrelse og beskrivelse

Også kaldet store pandas, parti-farvede bjørne, bambus bjørne og hvide bjørne, er kæmpe pandaer skelnet fra andre pandas ved deres store størrelse og sort-hvid farve. Den dristige farve kan give camouflage, ifølge Smithsonian National Zoo.

Giant pandaer lever op til deres navn. De er 4 til 5 fod (1,2 til 1,5 meter) høje og vejer op til 300 lbs. (136 kg), ifølge National Geographic, omtrent det samme som en amerikansk sort bjørn. Til sammenligning er deres fjerne slægtninge, røde pandaer, kun 20 til 26 inches (50 til 65 cm) høje og vejer 12 til 20 lbs. (5,4 til 9 kg).

Habitat

I naturen findes kun gigantiske pandas i de fjerntliggende bjergområder i det centrale Kina, i Sichuan, Shaanxi og Gansu provinser, ifølge National Zoo. På dette område er der kølige, våde bambusskove, der er perfekte til den store pandas behov. Giant pandas gør deres huler fra udhulede logs eller stubber af nåletræ træer fundet i skoven.

Spis hurtigt - hestene kommer måske!

Spis hurtigt - hestene kommer måske!

Credit: Sue Nichols, Michigan State University Center for System Integration and Sustainability.

Kost

En kæmpe pandas appetit på bambus er umættelig. De spiser bambus 12 timer om dagen. Det øger op til 28 lbs. (12,5 kg) bambus hver dag, ifølge National Geographic. Men en grund til at de spiser så meget er, at bambus er lav i næringsstoffer, ifølge San Diego Zoo. Giant pandaer spiser også gnavere, fisk, insekter og fugle. At spise både vegetation og kød gør disse pandas omnivores.

Den gigantiske pandas mave er ideel til fordøjelse af bambus. Maven af ​​maven er ekstra muskuløs til at fordøje bambusens træ. Maven er også dækket inde med slim, der forhindrer det i at blive punkteret af splinter.

Vaner

Giant pandas er loners. De kan ikke lide at være omkring andre pandaer så meget, at de har en øget lugtesans, der lader dem vide, hvornår en anden panda er i nærheden, så det kan undgås ifølge National Geographic. Hvis en anden kæmpe panda kommer tæt på, vil de to ende svømme og grøfte på hinanden. Nogle gange vil de selv bide hinanden.

I gennemsnit er en kæmpe pandas territorium omkring 1,9 kvadratkilometer (5 kvadratkilometer). For at markere deres territorium udskiller gigantiske pandaer en voksagtig duftmarkør, som de gnider på deres territorium. Andre gigantiske pandaer kan fortælle køn, alder, reproduktiv tilstand, social status og mere fra duftmarkøren, ifølge San Diego Zoo.

Den eneste gang, at disse pandas søger hinanden, er i løbet af partersæsonen. Mænd vil bruge deres ildelugtende evne til at finde en kvinde, når de er parat til at parre.

Twin panda cub brødre snuggle op på Zoo Atlanta, og nu har de navne: Mei Lun (may loon) og Mei Huan (may hwaan).

Twin panda cub brødre snuggle op på Zoo Atlanta, og nu har de navne: Mei Lun (may loon) og Mei Huan (may hwaan).

Kredit: Zoo Atlanta

afkom

Gigantiske pandaer mødes om foråret. Efter parring vil kvinden være gravid i 100 til 180 dage. Derefter vil hun føde en eller to unger. Cubs vejer kun 3 til 5 ounces (85 til 142 gram), når de fødes, ifølge San Diego Zoo og er helt blinde ved fødslen.

Om 18 måneder afviges cuben og sendes til at leve alene. Når kvinderne er fire til fem år gamle og mændene er seks til syv år gamle, er cuberne fuldt modne. [Galleri: Baby Panda Pics]

Klassificering / taksonomi

Giant pandas er faktisk bjørne. I mange år havde forskerne spekuleret på, om pandaer var en slags bjørn, vaskebjørn eller noget andet. Undersøgelser af panda DNA har dog bekræftet pandas forhold til bjørne, ifølge San Diego Zoo.

Taxonomien af ​​gigantiske pandas ifølge det integrerede taxonomiske informationssystem (ITIS) er:

  • Kongerige: Animalia
  • Subkingdom: Bilateria
  • Infrakingdom: Deuterostomi
  • Række: Chordata
  • subphylum: Vertebrata
  • Infraphylum: Gnathostomata
  • superklasse: Tetrapoda
  • klasse: Mammalia
  • underklasse: Theria
  • Infraclass: Eutheria
  • Bestille: Carnivora
  • underorden: Caniformia
  • Familie: Ursidae
  • Genus og arter: Ailuropoda melanoleuca

Bevaringsstatus

IUCNs røde liste over truede arter kategoriserer kæmpe pandaer som truet. Dette er en forbedring. I 1980'erne blev kæmpe pandaer opført som sjældne af IUCN. Fra 2008, da den seneste vurdering blev foretaget, var der "lille tvivl", at der var mindre end 2.500 modne kæmpe pandaer i naturen. En undersøgelse i 2002 angav en samlet befolkning på ca. 1.600 individer. National Geographic vurderer, at 100 gigantiske pandaer lever i zoologiske haver.

Der tages skridt for at redde dem. Der er 50 panda reserver i Kina, der beskytter omkring 45 procent af den kæmpe panda's habitat, ifølge World Wildlife Fund.

Andre fakta

Giant pandas har en særlig knogle, der strækker sig fra deres håndled, kaldet en "pseudo-thumb", ifølge San Diego Zoo. De bruger pseudo-tommelfingeren til at holde og manipulere bambus.

Giant pandas vil klatre 13.000 fod (3.962 m) op i bjergene i deres hjem område for at fodre på højere hældninger om sommeren, ifølge National Geographic.

Mandlige pandaer, ligesom mange andre pattedyr (men ikke mennesker) har en baculum, en knoglet stang i penisens bløde væv. I de fleste bjørne er det lige og rettet fremad. Imidlertid er det i gigantiske pandas S-formet og rettet bagud, ifølge Animal Diversity Web.

Yderligere ressourcer

  • San Diego Zoo: Giant Panda
  • World Wildlife Fund
  • Smithsonian National Zoological Park: Giant Panda Facts


Video Supplement: Giant Pandas 101 | Nat Geo Wild.




DA.WordsSideKick.com
All Rights Reserved!
Reproduktion Af Materialer Tilladt Kun Prostanovkoy Aktivt Link Til Webstedet DA.WordsSideKick.com

© 2005–2019 DA.WordsSideKick.com