Gazelles: Fakta & Billeder

{h1}

Gazeller er tynde, yndefulde antiloper, der bor i afrika og asien. Deres lysrammer gør dem smidige og bedre i stand til at flygte fra rovdyr.

Gazeller er tynde, yndefulde antiloper, der bor i Afrika og Asien. De ligner hjorte og er i samme familie som geder, kvæg og får. Gazeller kan identificeres ved deres buede, ringede horn, brunbrune eller rødbrune frakker og hvide rumps. Ofte er der pletter eller striber på deres frakker. Deres lysrammer gør dem smidige og bedre i stand til at flygte fra rovdyr.

Der er 19 arter af gazelle ifølge det integrerede taxonomiske informationssystem (ITIS). Mindre arter, såsom Speke's gazelle og Thomson's gazelle, er kun 20 til 43 inches (51 til 109 centimeter) ved skulderen. De vejer fra 26 til 165 pund (12 til 75 kg). Dama Gazelle er den største gazelle. Den vejer ind på 88 til 165 pund (40 til 75 kg) og er 4,5 til 5,5 fod høj (137 til 168 cm).

Habitat

De fleste gazeller lever i de varme, tørre savanner og ørkener i Afrika og Asien. For at blive hydreret i disse grusomme miljøer, krymper gazeller deres hjerte og lever, ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Fysiologisk og Biokemisk Zoologi. Åndedræt kan få et dyr til at miste en masse vand. Et mindre hjerte og lever har brug for mindre ilt, så dyret kan trække vejret mindre og miste mindre vand.

Edmi gazellen, også kendt som Cuvier's gazelle, er den eneste gazelle, der bor i bjergene. Det vandrer om vinteren til varmere områder.

Vaner

Gazeller stole på deres hurtighed for at flygte fra rovdyr. Gazeller kan nå hastigheder på op til 60 mph i korte udbrud og opretholde hastigheder på 30 til 40 mph. Når du løber, bruger gazeller et afgrænsende spring, kaldet "pronking" eller "stotting", hvilket indebærer stiv fjeder i luften med alle fire fødder.

Disse dyr er meget sociale. Nogle gazellebesætninger har så mange som 700 medlemmer, selv om nogle besætninger er små og adskilt af køn. Kvinde Thomsons gazeller lever for eksempel i besætninger på 10 til 30 kvinder i tillæg til deres unge. Mænd lever alene eller i små grupper med andre mænd. En mandlig besætning kaldes en bachelorbesætning. Segregationen af ​​besætninger er mere fremtrædende i parringssæsonen.

En baby gazelle

En baby gazelle

Kredit: Cleveland Metroparks Zoo

afkom

Parringstid er normalt timet til at forekomme i regntiden, så de nyfødte gryn har rigeligt at drikke.

Gazeller bærer deres unge i omkring seks måneder inden fødslen. De har en til to unge ad gangen. Baby gazeller kaldes fawns eller kalve.

For at holde hendes kalve sikre mod rovdyr, vil en kvindelig gazelle skjule sine babyer i høje græs. Mens de unge stadig plejer, bliver de sammen med deres mors hjord. Når de er klar til at klare sig selv, flyttes hankalve til den mandlige besætning. Gazeller lever typisk 10 til 12 år.

Kost

Gazeller er plantelevende. Det betyder, at de kun spiser vegetation, typisk græs, blade og skudd af planter. Ifølge "World Endangered Wildlife and Plants of the World, Volume 5" (Marshall Cavendish Corp., 2001) kan nogle gazeller leve hele deres liv og aldrig drikke noget vand.

Klassificering / taksonomi

Taxazonomien af ​​gazeller ifølge ITIS er:

  • Kongerige: Animalia
  • Række: Chordata
  • subphylum: Vertebrata
  • klasse: Mammalia
  • Bestille: Artiodactyla
  • Familie: Bovidae
  • genus: Gazella
  • Arter: 19, inklusive G. thomsonii (Thomsons gazelle) G. spekei (Speke's gazelle) G. dorcas (Dorcas gazelle) og G. Dama (dama gazelle).

Der er mange sårbare og truede arter af gazelle. For eksempel er Cuviers gazelle befolkning anslået til kun 1.750 til 2.950, ifølge International Union for Conservation of Nature's Red List. En anden truede art er den slankhornede gazelle. Det anslås, at der kun er få tusinde tilbage.

Bevaringsstatus

Dama gazelle er ikke kun verdens største gazelle, det er også den sjældne, ifølge Smithsonian National Zoological Park. Det er kritisk truet og har en befolkning på mindre end 500.

Den største trussel mod gazeller er jagt. Dronningen af ​​Sheba's gazelle blev uddød, da den blev jaget til mad i 1951 af soldater, ifølge IUCN.

Gazeller løber gennem sandet.

Gazeller løber gennem sandet.

Kredit: Stephane Ostrowski

Andre fakta

Navnet gazelle kommer fra den arabiske "gazal", udtrykket for kærlighed digte.

En gazelle vil flette sine haler eller stampe fødderne for at advare andre om en lurende rovdyr.

Edmi gazellens horn kan vokse til 14 inches (35,5 centimeter) lang.

Goiterede gazeller får deres navn fra den store bump på deres halser. Bumpen er større på mænd. Det er en stor patch af brusk, der hjælper dem med at bøje højt til potentielle hjælpere i parringssæsonen.

Gazeller kan stå på deres bagben for at nå blade højt i grene af træer.

Andre ressourcer:

  • San Diego Zoo: Gazelles
  • National Geographic: Thomson's gazelle
  • African Wildlife Foundation: Grants gazelle
  • BBC Nature: Grants gazelle
  • Smithsonian National Zoological Park: Dama gazelle


Video Supplement: Amazing Facts About Gazelles.




DA.WordsSideKick.com
All Rights Reserved!
Reproduktion Af Materialer Tilladt Kun Prostanovkoy Aktivt Link Til Webstedet DA.WordsSideKick.com

© 2005–2019 DA.WordsSideKick.com