Fakta Om Røde Pandaer

{h1}

Røde pandaer er små pattedyr med lange, fluffede haler og røde og hvide markeringer. De er ikke relateret til gigantiske pandaer.

Røde pandaer er små pattedyr med lange, fluffede haler og røde og hvide markeringer. Selv om de deler et navn med den mere berømte gigantiske panda, er de ikke nært beslægtede. Faktisk blev navnet 'panda' først anvendt til disse dyr, og ikke til den større sort-hvide bjørn.

Ifølge San Diego Zoo, Frédéric Cuvier, en fransk zoolog, beskrev først den røde panda i 1825, omkring 48 år før den kæmpe panda blev katalogiseret. Han kaldte det det smukkeste dyr, han nogensinde havde set og navngivet det Ailurus fulgens, hvilket betyder ildfarvet eller skinnende kat. Det fælles navn, panda, kan være afledt af et nepalesisk navn for disse dyr, nigalya ponya, som muligvis har betydet 'bambusbenet'. Den kæmpe panda blev givet sit navn senere på grund af ligheder med den røde panda.

Andre navne til den røde panda omfatter mindre panda, kat-bjørn, bjørnkat, himalaya-raccoon, ræv bjørn og firefox, ifølge San Diego Zoo. Maskoten i Firefox-browseren er en rød panda, ifølge Mozilla.

Røde pandas blev først klassificeret som slægtninge til vaskebjørn i familien Procyonidae på grund af fysiske ligheder, som f.eks. Hoved, tænder og ringede hale ifølge Smithsonian National Zoo. På grund af nogle DNA-ligheder blev de senere klassificeret som bjørne i Ursidae-familien. Nylig genetisk forskning placerer dem nu i deres egen familie, Ailuridae. De har ingen levende slægtninge, og deres nærmeste fossile forfædre levede 3 millioner til 4 millioner år siden.

Størrelse og beskrivelse

Røde pandas er ens i størrelse til husets katte. De er 20 til 26 inches (51 til 66 centimeter) lange fra hoved til rump, og deres hale tilføjer en anden 10 til 20 inches (25,4 til 51 cm). De vejer fra 10 til 20 kg. (4,5 til 9 kg).

Røde pandaer har store runde hoveder og korte snouts med store spidse ører. Deres frakker er rødbrune, selv om deres ansigter hovedsagelig er hvide med rødlige "tårspor", der strækker sig fra deres øjne til hjørnet af deres mund. Disse markeringer kan hjælpe med at holde solen ude af deres øjne, ifølge National Zoo.

De har lange, buskede haler med skiftende røde og hvide ringe. Halen hjælper dem med at opretholde deres balance, når de klatrer træer. Lange skarpe kløer hjælper dem med at klatre op til de højeste grene til at solbade eller flygte fra rovdyr, ifølge San Diego Zoo.

En funktion, som røde pandaer deler med gigantiske pandaer, er en modificeret håndledningsben, der virker som en tommelfinger, der hjælper dem med at forstå bambus, når de fodrer, ifølge National Zoo.

Nyfødte: To røde panda unger, født til Shama og Tate, på Smithsonian's National Zoo.

Nyfødte: To røde panda unger, født til Shama og Tate, på Smithsonian's National Zoo.

Kredit: Juan Rodriguez, Smithsonian's National Zoo.

Habitat og kost

Røde pandaer lever i bjergene i Nepal, det centrale Kina og det nordlige Myanmar i regnfulde, højhøjede tempererede skove og tropiske skove, ifølge National Zoo.

En vigtig faktor for deres habitat er bambus. Skoven skal have en bambus understory for at være levedygtig for den røde panda. Bambus består af 85 til 95 procent af deres kost, ifølge National Zoo. Røde pandaer spiser bambusskud og bambusbladspidser, der stripper dem af stængerne med deres mund. De kan også fodre for rødder, græs og faldne frugter. Nogle gange vil de også spise æg, insekter, fugle og små pattedyr, men de holder mest til bambus.

Mens det er en stor del af deres kost, kan røde pandaer fordøje kun ca. 24 procent af den bambus, de spiser. De har brug for at forbruge 20 til 30 procent af deres kropsvægt eller ca. 2 til 4 kg. (1 til 2 kg) bambusskud og blade per dag. En undersøgelse viste, at kvindelige røde pandaer spiser omkring 20.000 bambus forlader en enkelt dag, ifølge San Diego Zoo.

Vaner

Røde pandaer er primært crepuskulære - aktive ved daggry eller skumring - men de kan være aktive når som helst på dagen, ifølge National Zoo. De er ensomme væsner; mænd er territoriale og vil markere deres territorium med stærk lugt fra duftkirtlen i bunden af ​​deres hale. Som skunks kan røde pandaer frigøre duften, når de er bange for at afværge en rovdyr. Hvis det ikke virker, står de på deres fødder og slår ud med klørne på deres forben, ifølge San Diego Zoo.

Disse væsner bruger mest af deres tid i træer, spise og sove uden at skulle træde på jorden. De kan også ligge på grene for at sole sig, mens de sover. Det kan blive lidt køligt om natten, hvor de røde pandaer lever, så de holder sig varm, de pakker sig i deres fluffede haler, ifølge National Geographic. Når temperaturerne falder betydeligt, kan røde pandas blive slumrende. Deres metaboliske hastighed bliver lavere og øger kun få timer for at vække dem, så de kan søge efter mad, ifølge National Zoo.

Når de vågner, rydder de pandas som katte, ifølge San Diego Zoo. De slikker deres forpote og bruger dem til at tørre ned deres pels i stedet for et fuldt tung-til-pelsbad.

Røde pandas kan lide at strække ud på trægrene og varme sig i solen.

Røde pandas kan lide at strække ud på trægrene og varme sig i solen.

Kredit: Karel Gallas Shutterstock

afkom

Kvinde røde pandaer fødes i løbet af foråret og sommeren efter en svangerskabsperiode på 114 til 145 dage, ifølge National Zoo, selv om den kan være så kort som 90 dage og så længe som 158 dage.Kvinder bygger bjørnehuller i stubber, hule træer eller klippesprækker. Dens er foret med græs, blade, kviste, mos og små grene.

Kvinder kan have en til fire unge, selvom de normalt har tvillinger, ifølge San Diego Zoo. Børnenes røde pandaer kaldes unger. Cubs øjne og ører forsegles, indtil de er omkring 2 til 3 uger gamle. De sygeplejersker, indtil de er 13 til 22 uger gamle. De bliver hos deres mødre i deres fødested i ca. 90 dage og når modenhed på 18 til 20 måneder. En typisk levetid for en rød panda er 8 til 10 år i naturen og 15 år i zoologiske haver.

Klassifikation

Her er taxonomien af ​​den røde panda ifølge det integrerede taxonomiske informationssystem (ITIS):

Kongerige: Animalia
Subkingdom: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomi
Række: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
klasse: Mammalia
underklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestille: Carnivora
underorden: Caniformia
Familie: Ailuridae
Genus og arter: Ailurus fulgens
underart: Ailurus fulgens fulgens (fundet i Himalaya) Ailurus fulgens refulgens (fundet i Kina)

Nogle taksonomer, såvel som ITIS og International Union for Conservation of Nature (IUCN) anerkender to underarter, mens andre argumenterer for to separate arter: den himalaya røde panda (Ailurus fulgens) og den kinesiske røde panda (Ailurus stanyi).

Bevaringsstatus

Den røde panda anses for truet og står på IUCNs røde liste over truede arter. Det antages, at befolkningen er faldet med 50 procent i løbet af de sidste 18 år, og nedgangen forventes at fortsætte og måske intensiveres i de næste tre generationer. Antallet af voksne i naturen er sandsynligvis omkring 10.000 dyr, ifølge San Diego Zoo, selvom nogle skøn sætter antallet på kun 2.500.

Nedgangen i befolkningen er næsten udelukkende på grund af skovrydning. Jagt synes også at være stigende, siger IUCN, måske delvis som svar på det stigende antal 'søde' billeder på sociale medier. Der er nu verdensomspændende bestræbelser på at beskytte den røde panda, ifølge San Diego Zoo. I Kina er der 35 beskyttede områder; i Indien er der 20. Der er otte i Nepal og fem i Bhutan.

Yderligere ressourcer

  • World Wildlife Federation: Red Panda
  • The Red Panda Network: Om den røde panda
  • Videnskabelig amerikansk: 7 ting du ikke vidste om røde pandaer


Video Supplement: Learn Panda Facts with Combo Panda Educational Video.




DA.WordsSideKick.com
All Rights Reserved!
Reproduktion Af Materialer Tilladt Kun Prostanovkoy Aktivt Link Til Webstedet DA.WordsSideKick.com

© 2005–2019 DA.WordsSideKick.com