Fakta Om Orangutanger

{h1}

Orangutanger er de eneste store aber, der findes i asien. De bruger mest af deres tid i træer, lounger eller svinger fra gren til gren med deres lange arme. De er også truet med udryddelse.

Orangutanger er store aber, en klassifikation, der omfatter gorillaer, chimpanser, bonobos og mennesker. De er de eneste store aber, der findes i Asien. Orangutanger er også verdens største bøndyrpattedyr, hvilket betyder, at de er de største pattedyr, der har evnen til at leve i træer.

Orangutanger er truet. De er blevet uddød i nogle dele af Asien, ifølge San Diego Zoo. De fleste af deres skovområder i Borneo og Sumatra er gået tabt for at gøre plads til palmeolieplantager.

Størrelse

Orangutanger er dækket af lange, flydende røde eller orange pels, bortset fra deres særskilte blotte ansigter. Deres arme er længere end deres bøjede ben, og deres hænder ligner menneskelige hænder. Fordi orangutanger bruger det meste af deres tid i træer, er deres lange arme, fingre og tæer ret nyttige, da de svinger fra gren til gren. En orangutangs armspænding er længere end dens højde. En mands arm-span kan nå 7 meter (2 meter) fra fingerspidsen til fingerspidsen, ifølge National Geographic.

Der er to arter af orangutan. Bornean orangutanger er mere tungt set end sumatran orangutaner, ifølge San Diego Zoo. De har også større kindpuder, kaldet flanger, som danner stive halvcirkler på siderne af deres ansigter. I begge arter er der flangede hanner, som er dobbelt så store som kvindelige og uflangerede mænd, som er omkring samme størrelse som kvindelige orangutanger. En uflanget mand kan blive en flanget mand, men forskere er usikre på hvorfor eller hvordan. Både uflanger og flanger kan producere afkom.

I gennemsnit er orangutanske kvinder ca. 45 centimeter lange, mens mænd er omkring 136 cm lange. Kvinder vejer et gennemsnit på 81,5 lbs. (37 kg) og hanner gennemsnitligt omkring 191 lbs. (87 kg).

Mandlige orangutanger udsender lange opkald i den retning, de planlægger at bevæge sig om dagen, så andre medlemmer af fællesskabet kan planlægge i overensstemmelse hermed.

Mandlige orangutanger udsender lange opkald i den retning, de planlægger at bevæge sig om dagen, så andre medlemmer af fællesskabet kan planlægge i overensstemmelse hermed.

Kredit: Sergey Uryadnikov Shutterstock

Habitat

Navnet orangutan betyder "skovens mand" på det malaysiske sprog. Orangutanger lever i regnskoven på øerne Sumatra og Borneo. De bruger 90 procent af deres tid i de tætte træer der, ifølge National Geographic. De sover endda i træerne, i reden af ​​grønne grene, og de bruger store blade som paraplyer.

Vaner

I modsætning til andre aber, der har meget stærke sociale obligationer, anses orangutanger som semi-sociale. Mens de hænger sammen med andre orangutanger, kan de lide at leve alene for det meste.

Orangutanger er meget kloge og har en unik tilgang til problemløsning ifølge San Diego Zoo. For eksempel "hvis en chimpanse får en mærkelig formet pinde og flere forskellige huller for at prøve at sætte den ind, forsøger chimpansen straks at skyve pinden i forskellige huller, indtil den finder det korrekte hul. Men en orangutan nærmer sig udfordringen helt anderledes. Det kan stare ud i rummet eller endda ridse sig selv med stiften. Så stikker det efter et stykke med hånden stiften i det rigtige hul, mens man ser på noget andet, der har fået sin interesse! "

Flangede mænd er meget aggressive overfor andre mænd. De har også en halssække, der bruges til at lave "lange opkald." Disse opkald kan høres 1,2 miles (2 kilometer) væk, ifølge National Geographic. Disse lange opkald er nyttige til at nå kvinder siden orangutanger er territoriale. Kvinder har områder, der er omkring 3,5 kvadratkilometer (9 kvadratkilometer), og mænd har områder, der er omkring 15 kvadratkilometer, ifølge San Diego Zoo.

Kost

Orangutanger er omnivorer, hvilket betyder at de spiser vegetation og kød. Kød er normalt ikke kommet på menuen, selvom. Disse aber er kendt for at spise mere end 500 forskellige plantearter, hvor frugter udgør mere end 60 procent af deres gennemsnitlige samlede fødeindtag ifølge International Union for Conservation of Nature (IUCN). De spiser også blomster, bark, insekter og blade.

afkom

Kvindelige orangutanger har nogle meget usædvanlige reproduktionsvaner. De fødes kun en gang hvert otte år, hvilket er den længste tidsperiode mellem fødsler af ethvert dyr ifølge National Geographic. De er også frugtbare i mere end 30 år.

Når hun er gravid, har kvinden en svangerskabsperiode på otte til 10 måneder. Hun lever typisk kun én baby ad gangen. Afkomene, der kaldes babyer eller spædbørn, ligesom mennesker, vejer typisk 3,3 til 4,5 lbs. (1,5 til 2 kg).

Spædbarnet vil klamre sig til sin mors bukeskind, da hun klatrer gennem træerne, indtil den er lidt ældre, så vil den køre på ryggen. Mødre og deres børn har en meget tæt obligation. De holder sammen for barnets første seks eller syv år af livet. [Billeder: Sød Orangutan viser Off Knot-Tying Færdigheder]

Mænd forlader typisk og lever alene for resten af ​​deres liv, mens kvinder har deres egen unge til at leve med og passe på. Ved 12 er de fleste kvinder modne nok til at have deres egne børn. Mændene modnes ikke før 15 år. Orangutanger kan leve i 30 til 40 år i naturen og op til 70 år i fangenskab.

Bornean orangutan.

Bornean orangutan.

Kredit: 0

Klassificering / taksonomi

Dette er orangutans taxonomi, ifølge Integrated Taxonomic Information System (ITIS).

Kongerige: Animalia
Subkingdom: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomi
Række: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
klasse: Mammalia
underklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestille: Primates
underorden: Haplorrhini
Infraorder: Simiiformes
Superfamily: Hominoidea
Familie: Hominidae
underfamilie: Ponginae
genus: Pongo
Arter: Pongo abelii (Sumatran orangutan), Pongo pygmaeus (Bornean orangutan)

Bevaringsstatus

Ifølge IUCN er bornean orangutanger truet, og sumatran orangutanger er kritisk truet. Sumatran-orangutanen har haft en anslået nedgang i befolkningen på over 80 procent i løbet af de sidste 75 år, mens borneanorangutanen har haft en befolkningsnedgang på godt over 50 procent i løbet af de sidste 60 år. Deres tilbagegang skyldes tab af habitat fra brande og skovrydning. De er også jaget af poachers.

Verdens Wildlife Federation estimerer, at der er 45.000 til 69.000 Bornean Orangutans tilbage i naturen, og kun omkring 7.500 Sumatran Orangutans. Orangutanger er beskyttet af love i Malaysia og Indonesien. De er også beskyttet af konventionen om international handel med udryddelsestruede arter (CITES) og U.S. Endangered Species Act.

En orangutang swings mod et træ i Sumatra, Indonesien.

En orangutang swings mod et træ i Sumatra, Indonesien.

Kredit: Perry van Duijnhoven

Andre fakta

Orangutanger er de største frugtbare dyr på Jorden. De har mere end 300 typer frugt til rådighed for dem.

Disse aber vil bruge kviste til at scoop termitter ud af huller i træer til en snack.

Orangutanger har været kendt for at se mennesker bruge både til at krydse floder og derefter kopiere deres bevægelser for at løsne båden og køre den på egen hånd, ifølge San Diego Zoo.

Yderligere ressourcer

  • Smithsonian: Orangutans
  • World Wildlife Federation: Orangutans
  • Orangutan Foundation International


Video Supplement: Dokumentar om Red Orangutangens rehabiliteringsprogram på Nyaru Menteng.




DA.WordsSideKick.com
All Rights Reserved!
Reproduktion Af Materialer Tilladt Kun Prostanovkoy Aktivt Link Til Webstedet DA.WordsSideKick.com

© 2005–2019 DA.WordsSideKick.com