Fakta Om Æsler

{h1}

Æsler, også kaldet burros og æsler, findes overalt i verden. De ser meget ud som deres fætre, men har lange floppy ører og har tendens til at være stockier end heste eller zebraer.

Æsler, også kaldet burros og æsler, findes overalt i verden. De er medlemmer af hestefamilien, der også omfatter heste og zebraer. De ser meget ud som deres fætre, men har lange floppy ører og har tendens til at være stockier end heste eller zebraer.

Størrelse

Der er tre hovedtyper af æsler: vildt, vildt og domesticeret. Vilde æsler vokser typisk til omkring 49 inches (125 centimeter) fra hov til skulder og vægt omkring 551 lbs. (250 kg).

Indfødte æsler varierer i størrelse, afhængigt af hvordan de opdrættes. Der er otte forskellige typer tamme æsler, ifølge Oklahoma State University. De vejer typisk fra 400 til 500 lbs. (180 til 225 kg) og 36 tommer til 48 tommer (92 cm til 123 cm) fra hov til skulder.

Det mindste æsel er det miniature æsel, ifølge University of Michigan's Animal Diversity Web. De vokser kun til 92 cm fra hov til skulder og vejer mindre end 400 lbs. (180 kg). Mammoth stock, som er den største form for æsler, er 56 cm (143 cm) fra hov til skulder og vejer ca. 950 lbs. (430 kg).

Kulans (Equus hemionus kulan) er vilde æsler, der primært findes i Turkmenistan.

Kulans (Equus hemionus kulan) er vilde æsler, der primært findes i Turkmenistan.

Kredit: Vladimir Wrangel Shutterstock

Habitat

Vilde æsler findes kun i ørkener og savaner i Nordafrika fra Marokko til Somalia, på den arabiske halvø og i Mellemøsten.

Indfødte æsler findes derimod over hele verden, men foretrækker tørre og varme områder. Den abyssinian æsel, for eksempel, opdrættes i Etiopien ifølge Oklahoma State University, mens anatolien æsel er opdrættet i Tyrkiet.

En art, den kiang eller tibetanske vilde røv findes i Kina, nordlige dele af Pakistan, Indien, Nepal og Bhutan.

Vaner

Mandlige æsler kaldes jacks og hunner kaldes jennets eller jennies. Æsler er meget sociale og lever normalt i en gruppe kaldet en besætning. Flokken er normalt ledet af en jack og består af flere jennies i naturen. Der er fundet nogle større besætninger, der omfatter flere mænd. Så længe de ekstra mænd er underholdende for den dominerende mand, går alt glat. Æsler synes imidlertid ikke at danne stærke obligationer. I naturen bryder ofte besætninger og reformer regelmæssigt sammen med nye medlemmer.

Æsler bruger deres dage hvile i den varmeste del af dagen. De er mere aktive om morgenen og aftenen, rejser og spiser med flokken.

Indenlandske æsler bruges typisk til pakdyr eller til mælk, ifølge The Global Invasive Species Database. Nogle gange er æsler uddannet til at beskytte andre husdyr mod rovdyr. De vil stampe ethvert dyr, de føler er en trussel.

Kost

Æsler elsker typisk at spise græs, selvom de også spiser buske og ørkenplanter. I stedet for at rive græsset med det samme med tænderne, tager æsler fat i planten med deres læber, trækker det i munden, rip det med deres flade tænder og slib det ned for at sluge.

Æsler er frodige æter. Et æsel kan forbruge så meget som 6.000 lbs. (2.722 kg) mad pr. År, ifølge The Global Invasive Species Database. Denne massive mængde vedrører når det kommer til æseledder. Feral æsler kan flytte ind i levesteder og tage mad fra de lokale dyr.

afkom

Selvom æsler ikke synes at bryde sig om, hvem der er i deres besætning, synes de heller ikke at være kræsen om, hvem de racer sammen med. Udover andre æsler vil de opdrætte med heste og zebraer. Afkomene er hybrider af de to typer af hestefamilien. En jack og en kvindelig hestparring producerer et dyr kaldet en muldyr, mens en jenny og en hest producerer en hinny, ifølge University of Miami. En parring mellem en zebra og et æsel producerer det, der kaldes en zebroid, zonkey eller zeedonk. Hybrider er næsten altid sterile og kan ikke producere afkom.

Æsler har en svangerskabsperiode på omkring 12 måneder. Baby æsler kaldes føl. Foder vejer mellem 19 og 30 lbs. (8,6 til 13,6 kg) ved fødslen og kan stå og pleje efter kun 30 minutter efter fødslen. Efter 5 måneder afvænnes følene, og om 2 år er de gamle nok til at mate. Kvinder har en tendens til at føde et nyt føll hvert år.

En voksen og baby Somali vilde røv (Equus africanus somaliensis) græsser.

En voksen og baby Somali vilde røv (Equus africanus somaliensis) græsser.

Kredit: Sergei25 Shutterstock

Klassificering / taksonomi

Her er taxonerne af æsler ifølge det integrerede taxonomiske informationssystem (ITIS):

Kongerige: Animalia
Subkingdom: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomi
Række: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
klasse: Mammalia
underklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestille: Perissodactyla
Familie: Hestefamilien
genus: Equus
Arter:

Equus asinus - Burro, æsel, røv
Equus hemippus - syriske vilde røv, achdari
Equus khur - Indiske vilde røv, khur
Equus africanus - Afrikanske vilde røv

underart:

  • Equus africanus africanus - Nubian wild ass
  • Equus africanus somaliensis - Somali vilde røv

Equus hemionus - Asiatisk vilde røv, onager, kulan

underart:

  • Equus hemionus hemionus - mongolsk vilde røv
  • Equus hemionus kulan - kulan, Turkmenistani onager
  • Equus hemionus onager - Iranske onager

Equus kiang - tibetanske vilde røv, kiang

underart:

  • Equus kiang holdereri - østlige kiang
  • Equus kiang kiang - vestlige kiang
  • Equus kiang polyodon - Sounthern kiang

Bevaringsstatus

Mens indenlandske æsler ikke er i fare for at blive truet, kan det samme ikke siges for vilde æsler. Ifølge den Internationale Union for Bevarelse af Naturen (IUCN) er den afrikanske vilde røv kritisk truet, med kun 23 til 200 voksne tilbage. Asiatiske vilde æsler klassificeres som nært truede, med en befolkning på omkring 28.000.

En zedonk er et hybrid afkom af et æsel og en zebra. De kaldes også zonkeys.

En zedonk er et hybrid afkom af et æsel og en zebra. De kaldes også zonkeys.

Kredit: Jess Kraft Shutterstock

Andre fakta

Hvis et æsel bliver vildt, vil det undersøge et levested, der er varmt og tørt.

Når heste er bange, vil de ofte hoppe eller bolte. Når æsler er bange, vil de fryse og undersøge, hvad der skræmte dem, hvilket har givet dem ry for at være stædig. Typisk er æsler dog meget lydige.

Asses har normalt en mørk stripe pels ned ad ryggen og over deres skuldre og kan fødes med en bred vifte af farver.

Yderligere ressourcer

  • Australske regering: feralheste og feral æsler
  • U.S. National Library of Medicine: Blodproteinpolymorfier i æselet
  • Oklahoma State University: Mary æsel racen


Video Supplement: Live fra Bremen: Peter Plys.




DA.WordsSideKick.com
All Rights Reserved!
Reproduktion Af Materialer Tilladt Kun Prostanovkoy Aktivt Link Til Webstedet DA.WordsSideKick.com

© 2005–2019 DA.WordsSideKick.com